פורום חשמל

מוצגות 15 תגובות – 1 עד 15 (מתוך 17 סה״כ)
  • מאת
    תגובות
  • #111099

    לאריאל שלום רב ו מזל טוב!

    3 שאלות שמטרידות אותי בעקבות כלכך הרבה דעות של חשמלאים שונים. כמובן שדעה לא משנה אלא רק מה שמותר ונכון. (אני חשמלאי עוזר בדרך למוסמך)

    אם קיימת דירה בבניין ישן שהארקה במקום הייתה בעבר הארקת מים וכיום לא תקנית בעקבות גניבות של כבלי הארקה למוני המים, החלפת קווי עירייה לפלסטיקה וכו וכו. האם גילוח עמוד בתוך הדירה עצמה מציאת ברזל זיון התחברות אליו לצורך הארקה כמובן בתנאי שתוצאת לולאת התקלה תקנית. האם זה מספיק יחד עם הפחת כהגנה על משתמשי המתקן זה תקני עובר ביקורות ובסדר? כי אני לא מפסיק לשמוע דעות שזה לא מספיק רק תוצאה תקנית של לופ הטסטר, ושיש את עניין מתח צעד? שמחוייב להכניס אלקטרודות בכל ארבעת פינות הבניין, שייתכן שאותו ברזל מצבו באדמה במצב “על חוט השערה” ויתנתק בקרוב וכו כנגד התחברות רק לברזל זיון ו רק אחד ובתוך הדירה עצמה. מה נכון במקרים שכאלו? האם באמת מחוייב לצאת החוצה לרדת למטה ובנוסף לברזל הזיון לתקוע אלקטרודות לאדמה? הרי התחברות לברזל זיון בתוך הדירה לצורך ההגיון בטוחה יותר שכן לא יגנבו את המוליך, הסיכוי שהברזל במצב רע וערך הלולאה ישתנה מהר אחרי כלכך הרבה שנים שעדיין יש ערך טוב. נמוך מאוד לדעתי  לעומת הסיכוי שאלקטרודה חדשה תיגנב או תשנה ערכים בעקבות תזוזות אדמה.

    שאלה שניה: בחוק החשמל נאמר קביעת ערך לולאת התקלה המתאים למתקן הינו בלוח פלסטיק לפי המבטח הכי גדול אחרי הראשי להלן מבטן קו. בלוח מתכתי לפי המבטח הראשי. כיצד הגיוני הדבר? הרי בלוח מתכתי המוליך שמזין את המבטח הראשי בלוח עלול ליצור מגע עם גוף הלוח המתכתי ואדם שחלילה יתחשמל יתחשמל ממבטח חח”י ולא מבטח הלוח.

    שאלה שלישית ואחרונה.

    האם לחשמלאי מעשי כל עוד החוק לא משתנה וכל עוד למעשי מותר לגעת רק במתקנים חד פאזיים 40 אמפר. מותר לאותו חשמלאי לתת שירות במתקן תלת פאזי על קוו חד פאזי או לצורך העניין לתת שירות בתוך לוח תלת פאזי  על מעגל חד פאזי בתנאי שהוריד את המא”ז הראשי התלת פאזי? או שזה לא חוקי

    וובכן אשמח לדעת מה נכון חוקי ובטוח.

    בתודה ובברכת מזל טוב ויום הולדת שמח

    דניאל שריד

    #111102
    difrentional
    משתתף

    שלום,

    1. חשיפת ברזל זיון וריתוך פלאח בתנאי  שתוצאת לולאה טובה (רצוי מספר בדיקות) יותר רובסטי מתקיעת 4 אלקטרודות מסביב למבנה. בהנחה שהמבנה על קלונסאות חודרות באדמה (יסוד עובר). אם אתה יכול לרתך בסמוך לקרקע על ידי חשיפה מחוץ למבנה ומשם מוליך הארקה לדירה יותר טוב. 

    2. לגבי לוח מתכתי ערך  לולאת התקלה יקבע לפי המבטח במעלה קו הזינה. ז”א שבמקרה של לוח מתכתי שמוזן ממבטח (נניח פיוז) לולאת התקלה תקבע לפי הפיוז ולא לפי הראשי של הלוח.

    3. לפני השינויים שעושים לחשמלאי מעשי תלת פאזי  3×40  אמפר. ניתוק מבטח ראשי תלת פאזי אינה נחשבת עבודת חשמל. ז”א שאם יש לך לוח למשל 3×80  וישנו מעגל בלוח המוגן על ידי 1×40 אמפר אין בעיה לנתק את כל הלוח על ידי הפסקת הראשי ולעבוד אך ורק על המעגל  1×40 אמפר. ניתוק מפסק אינה נחשבת עבודת חשמל.  

    #111103

    תודה רבה רבה על תשובתך מעריך מאוד!

    כמה שאלות הבנה ברשותך

    כתבת שאין בעיה להסתמך על הארקה מחשיפת ברזל זיון בתנאי שהערך טוב. בתנאי שהערך לפני התחברות לברזל הזיון טוב ויש להשתמש בברזל רק כשיפור? או בתנאי שברזל הזיון נתן תוצאה טובה? מלא אומרים לי שברזל זיון חשוף כהארקה בלעדית הינו מסוכן ואני לא מבין למה. ( הארקה בלעדית לא הגנה בלעדית. הגנה תמיד גם פחת כמובן)

     

    אז בלוח מתכתי ערך הלולאה יקבע לפי המבטח במעלה קו הזינה ובלוח פלסטי לפי המבטח הראשי או הכי גדול אחרי ראשי?

     

    ברישיון מעשי השאלה הייתה לא מבחינת גודל של תלת מעל 40 ו תלת 40. אלא במקרה שכיום מי שמחזיק במעשי חד פאזי. ומעוניין לבצע עבודה במתקן תלת פאזי על מעגל חד פאזי האם הדבר חוקי? 

    תודה ענקית

    #111107
    difrentional
    משתתף

    כאשר ערך לולאת התקלה תקין וטוב מאוד אין צורך לשפר ולא לרתך כלום. במקרה שלולאת התקלה אינה מספקת למבטח להיפסק בתוך  5 שניות עם הופעת זרם קצר,  חשיפת ברזל זיון וריתוך פלאח באחד העמודים של המבנה (קרוב לאדמה) כפס הארקות ראשי וממנו גיד הארקה לסרגל הארקות בלוח הדירתי ובמידה לאחר מכן בצעת בדיקות ומצאת תוצאות טובות .  טוב יותר מתקיעת אלקטרודות שמחר למשל אפשר לבצע עבודות חפירה ולעקור את המוליך המחובר לאלקטרודות. לכן למשל שאתה חושף מאחד מעמודי המבנה ברזל ומרתך אליו פס הארקות, סותם עם עם מלט למשל (או בדירה עם קלסימו) ומדבקה הארקה אסור לפרק זה יותר עדיף מתקיעת אלקטרודות במרחק מסוים מהמבנה עם מוליך הארקה טמון.  לגבי מתח המגע ניתן לומר שהוא המתח הנופל על גיד הארקה מהצרכן ועד התחברותו לאלקטרודה באדמה ב tt או במקרה של איפוס על הגיד מהצרכן ועד לפס השוואת פוטנציאלים. מדידות אלו נעשות על ידי בדיקת רציפות. לכן הוצאת גיד מהלוח בדירה אל תחתית המבנה וחיבור לפס הארקות מרותך יותר אידיאלי מריתוך לברזל בדירה או בחדר מדרגות. בשני המקרים עדיף מאלקטרודה מקומית עם מוליל טמון. במידה ולאחר ביצוע העבודה אין תוצאות טובות ממשיכים עם הוספת אלקטרודות. לא הלך אז הגנה בלעדית  עם ההגבלות של השיטה. בכל אופן זה מהניסיון שלי

    בלוח פלסטי לפי המבטח מהיציאה 

    שוב, ניתוק (הפסקה) של לוח תלת פאזי והורדת מתח אינה עבודת חשמל ומותרת לחשמלאי מעשי. רק אתה מוגבל לעבוד על המעגל 1×40 אמפר.

    #111124

    תודה רבה רבה.

    ידוע לך אם בודקי חח’י מאשרים ומקבלים הארקה שכזו (ברזל בדירה עצמה) או שלא מקובל עליהם

    #111126
    difrentional
    משתתף

    זו שאלה שקשה לי לענות עליה תלוי ב”ראש” של הבודק המעביר. מכר שלי היה  בבדיקה שהבודק דרש לרתך פס מחוץ לבניין עם מספר חיבורים פנויים (תפס “טרמפ” עליו לשאר הבניין). וגישור צנרת מיים ראשית לפס בנוסף. למשל באיזור ירושלים הבודקים כמעט ולא מאפשרים שימוש בצנרת מיים ראשית כאלקטרודה (אדמה סלעית) בעוד שבאיזורים מסויימים במרכז כן מאפשרים. כל בודק והראש שלו כך שתדאג לו לקפה עם עוגיות.

    #111176

    והבורקסים! חחח תודה רבה

    #111185
    arielsegal
    מנהל בפורום

    שלום,

    במידה ומשתמשים באחד מברזלי הזיון כמקור הארקה למספר דיירים יש לעשות זאת בצורה נכונה ויסודית.

    1. לגלות ברזל זיון ולחפש ברזל בקוטר 12 מ”מ ומעלה.
    2. למדוד עכבת לולאת תקלה ביחס לאותו ברזל (לפני שמתחילים את כל יתר העבודה) במקרה זה רצוי להשתמש ב- Loop tester בעל 4 Wires, לביטול התנגדות מוליכי המדידה. 
    3. אם השתכנעתם שהברזל שגיליתם נותן תוצאה טובה יש לרתך אליו ברזל מגלוון במידות 4 על 40 מ”מ לפחות ולהגיע באמצעותו לנקודה בה נוכל להתקין קופסת הסתעפות סגורה ומשולטת (CI). בקופסת ההסתעפות יותקן פס בדומה לדרישות של פס השוואת הפוטנציאלים ואליו יחובר הברזל המגלוון וכן מוליכי ההארקה של כל הדירות.
    #111199

    אריאל יקר תודה רבה על המענה.

    כוונתי היא למקרים שמשתמשים עבור דירה אחת בתוך הדירה ולא עבור מספר דיירים.

    נבהלתי כי אני לא מעט שומע ביקורות כנגד הדבר. מצרף ציטוט של אדם בעל רישיון חשמל ממה שזכור לי בדרגה גבוהה. שהגיב עבור שאלה דומה לשלי בפייסבוק.<br />”הברזל בתוך יציקת בטון, שהוא סוג של מבודד, והתכונות שלו היום זה לא מה שיהיה מחר<br />אם הברזל תקוע באדמה ישירות אז גם יש בעיה והיא חלודה, שעם הזמן לך תדע מה ההשפעות.<br /><br />אבל יותר גרוע מזה שהחיבור לברזל זו לא אלקטרודה נטו לאדמה.<br />אין כאן הארקה ישירות לאדמה כמו בהארקת שיטה, אלא ההארקה היא לברזלי הבנין.<br />עכשיו רק דוגמה אחת – מחר ההארקה של הברזל לאדמה נדפקת מסיבה כלשהיא – התייבשות האדמה וכולי.<br />ויש תקלת הארקה בדירה.<br />לאן החשמול? נכון, לברזל הבנין.<br />ומי מבטיח לך שבדירה ליד שיש בה הארקת שיטה טובה, מישהו לא יתחשמל כי בזמן שתקינו לו מזגן וקדחו חור לברגי היחידה החיצוני הבורג נוגע בברזל הבנין??<br /><br />ומה עם העובדה שבזמן מקרה תקלה יש לך חלק מברזלי הבנים מחושמלים ויש זרמים טועים ויש שדה מגנטי שלא ידוע בדיוק איך הוא עובד.<br /><br />כי מאחר ואין תכנון של הארקת יסוד נכונה אין מסלול מתוכנן וידוע של זרימת החשמל במקרה תקלה ואולי הברזל שאליו הוא התחבר מעביר את הזרם לאדמה במסלול מסביב לבנין ואז מה?<br /><br />לא סתם יש כללים בחשמל, ובהארקת יסוד.” <br /><br />

    והוא איננו היחיד שיוצא נגד הארקה לדירה מברזל זיון בלבד ללא אלקטרודות בבניין שלא בוצעה בו הארקה יסוד. הדבר הבהיל אותי וגורם לי לחשוב שאולי זה מסוכן. מה דעתך?

    לא חלילה מתוך עצלנות. אלא אם כי מתוך דאגה של גניבת כבלי הארקה ופגיעה בתשתיות קיימות בעת נעיצת אלקטרודת הארקה מתוך סיבות אלו ועוד אני מאמין ורוצה להסתמך על ריתוך לברזל זיון בתוך הדירה בתנאי שנתן תוצאת לולאה טובה. מצד שני דעות כמו של האדם שציטתי דבריו מדאיגות אותי ומרתיעות אותי משימוש בשיטה זו בלבד ללא כל אלקטרודות וכו. לכן אני פונה אלייך.

    עד היום ביצעתי את הדבר ב 2 דירות שתיהן של המשפחה. ב 2 הפעמים הבאתי חשמלאי ראשי שאישר לי שזה בסדר. ובשתי הדירות כל חצי שנה אני בעצמי מבצע בדיקת לולאת התקלה ולשמחתי נכון להיום לא היה שינוי כלל. והתוצאה הרבה מתחת למה שמגדיר התקן לאותו גודל חיבור. ובכל זאת עליי לדאוג? אני באמת מסכן אנשים ככה והשיטה הזו ללא תוספת אלקטרודות היא פסולה?

    תודה רבה.

    שבוע טוב וחג שמח

    #111201
    difrentional
    משתתף

    שלום,

    קודם כל מביאים לאישור בודק (1,2,3) ולא חשמלאי ראשי או הנדסאי שיאשר לך שזה בסדר.

    שנית המלצתי לך שתוציא מוליך הארקה מהדירה לכיוון מאחד מעמודי הבניין או בתחתית הבניין ששם תבצע את כל העבודה שאריאל רשם בתגובה לעיל ובכך תחסוך את כל השאלות מה קורה עם איש מקצוע קדח בקיר ו”טחן” את הברזל זיון. 

    בנוסף יסוד עובר באדמה של הבניין עמוק  יותר מתקיעת אלקטרודת 2 מטר באדמה.

    עכשיו מה קורה אם האדמה מתייבשת, או גנבו את כבלי ההארקה של הבניין או גנבו את הבניין עצמו. או הברזלי זיון החלידו מול אדמה יבשה אין לזה סוף.  בחוק חשמל שואפים להתקנה שתתקיים לאורך ימים! מצד שני מחייבים שבמתקני צריכה שקיימת סכנת איכול מוגברת  של האלקטרודה  כל  5 שנים לבצע (באחריות בעלי הבניין או בעל הדירה) . או בחיבור ראשוני, שינוי יסודי או כל בדיקה של המתקן. באחריותך לבצע עבודה תקנית שתאפשר מערכת ארקה טובה. לא לקחת אחריות מה יקרה אם מחר יחליטו חלילה לגנוב כבל הארקה (אלא אם תשים שלט חוצות “פה מותקנת הארקה נחושת”)

    גם במערך אלקטרודות יכולה להתבצע גניבה הריסה ושחיקת המערכת. אם לא נחה דעתך בבקשה תעשה מערך אלקטרודות העיקר שתגיע לערך הרצוי.  

     שוב, זו דעתי בעניין. אריאל, נשמח לתשובתך בנושא.

    #111202

    אכן גם אני בדעה שכל שיטת ביצוע הארקה היא בגדר עלולה להתבטל מסיבות אי אלו. וגם אני חושב שברזל זיון בתנאי שתוצאת הלולאה טובה הינו הארקה מעולה! אכן נשמח לחיזוק של אריאל

    #111204
    aron david
    משתתף

    מחוץ למדינת תל אביב יש עוד חלקים בארץ.  אצלנו בדרום לא צריך לשים שלט חוצות “פה מותקנת הארקה נחושת” . יש אספני נחושת למיחזור מהפזורה שיודעים לחפש לבד וחתוך את מוליכי ההארקה (עד מחר אני ישתדל להעלות כמה תמונות שכל הרואם תצילנה 2 אוזניו, של גזירות נחושת למיחזור)  לכן אם בעמודים בדירה יש ערך הגון אני תמיד יעדיף להתחבר אליהם ולא לרדת למטה סמוך לאדמה.

    מניסיון שלי גם בקומות גבוהות יש הרבה פעמים בעמודים ערך נמוך מ 2 אוהם שהוא ערך מספק למתקן דירתי בדרך כלל (מאז 16)

    חכו לתמונות…

    #111207
    arielsegal
    מנהל בפורום

    שלום,

    אכן החיבור לברזלי הזיון באמצעות ריתוך של ברזל מגלוון והגנה על נקודת החיבור מפני חלודה הינה הפתרון הטוב ביותר.

    ממליץ על ריתוך של ברזל מגלוון עד לפס הארקה ראשי מנחושת שיותקן בתוך קופה סגורה ומשולטת, שממנו יצאו מוליכי הארקה לכל דירה. כך יובטח שלא יוכלו להגנב מוליכי נחושת.

    #111213

    אריאל יקר תודה על תגובתך! הרגעת אותי מאוד. עכשיו יודע שכל עוד לולאת התקלה יוצאת בערך תקני לגודל המבטח אני אכן לא מסכן אף אחד כמו דעות אחרים מנגד.

    חג שמח

    #111221
    arielsegal
    מנהל בפורום

    אכן כן, פתרונות אחרים יתנו על פי רוב תוצאה גדולה יותר של התנגדות הארקה ועכבת לולאת התקלה.

מוצגות 15 תגובות – 1 עד 15 (מתוך 17 סה״כ)
  • יש להתחבר למערכת על מנת להגיב.